Akkerman Eyefashion nieuws

Lenzenvloeistof is belangrijk!

DvD - 05-03-2018 @ 13:04

Het wordt nog wel eens onderschat, maar het gebruik van de juiste contactlensvloeistoffen is essentieel bij het met plezier dragen van contactlenzen. Bij het gebruiken van, voor het oog of de contactlens ongeschikte vloeistoffen, kunnen er allerlei lastige problemen ontstaan die er soms toe kunnen leiden dat gestopt moet worden met het dragen van de lenzen.

Enkele voorbeelden van die problemen zijn:
  • branderigheid.
  • jeuk
  • een droog gevoel
  • zanderigheid
  • wazig zicht
  • rode ogen
  • irritatie
  • allergische reacties

Het traanvocht van de ogen bevat onder andere proteïnen (eiwitten) en lipiden (vetten). Wanneer een contactlens na een dag dragen uit het oog gehaald wordt, moeten deze traanvochtbestanddelen goed verwijderd worden. Daarnaast is het van belang dat de lenzen iedere dag gedesinfecteerd worden en dat ze vochtig gehouden worden (zachte lenzen gaan kapot als ze uitdrogen). Deze aspecten zijn van groot belang om eerder genoemde problemen te voorkomen.

De ene vloeistof is de andere niet! Wat het verhaal een stuk ingewikkelder maakt, is het feit dat er op dit moment heel erg veel verschillende soorten en merken vloeistoffen worden aangeboden. Sommige lijken alleen te verschillen in prijs, maar de ene vloeistof is echt de andere niet. Contactlensvloeistoffen kunnen van elkaar verschillen in: werkingswijze, viscositeit, PH-waarde, wijze van verpakking, reinigend bestanddeel, desinfecterende werking en conserveermiddel.

Bij een vloeistof die meteen branderig aanvoelt bij het inzetten van de lenzen is het vrij simpel: die vloeistof is duidelijk niet geschikt. Anders is het bij problemen die pas na langere tijd optreden. Dit kan dan bijvoorbeeld zijn omdat de reinigende werking van de vloeistof onvoldoende is, waardoor het lensoppervlak minder glad wordt en de lens over het oog gaat schuren. Dit probleem treedt het meeste op bij de zogenaamde alles-in-een vloeistoffen. Deze vloeistoffen zijn erg verleidelijk omdat ze zo gemakkelijk in het gebruik zijn, maar ze hebben maar een beperkte reinigende waarde. Daardoor zijn ze niet geschikt voor de duurzame typen contactlenzen en voor personen met een ongunstige traanvochtsamenstelling.Deze vloeistof kan dus wel worden toegepast in snelvervangsystemen zoals maandlenzen en weeklenzen.


Allergie

Een ander voorbeeld is het feit dat iemand na verloop van tijd een allergie kan opbouwen voor een bepaald bestanddeel van de vloeistof. Meestal is het gebruikte conserveermiddel hier de boosdoener. Om dit laatste probleem op te lossen kan het nodig zijn om een vloeistof met een ander conserveermiddel te gebruiken. Ook zijn er speciale vloeistoffen in de handel zonder conserveermiddel.

Het belangrijkste blijft een persoonlijk advies dat afhankelijk is van het soort lenzen dat u draagt en van uw ogen. Zo’n persoonlijk advies geven wij u graag, want als u de meest geschikte vloeistof gebruikt, draagt u uw lenzen met plezier. En dat is natuurlijk wat we allemaal willen!

Naast de vloeistof is hygiëne van groot belang. Was daarom ook altijd goed uw handen voordat u uw lenzen en ogen aanraakt. Zorg er ook altijd voor dat uw lenshouder schoon is, en vervang hem regelmatig.
 

WEBSHOP | OPTOMETRIE | CONTACTLENZEN | MERKEN

1_store_akkerman.jpg
AKKERMAN OPTIEK

WEISSENBRUCHLAAN 152-154 | ROUTE
010 4188146
PETER@AKKERMANOPTIEK.NL

PETER AKKERMAN INTERNATIONAL EYE FASHION
Richt zich vooral op trendy en exclusieve brilmode, optometrie en oogzorg, maatwerkbrillen, kinderbrillen, optisch hoogstaande brillenglazen en contactlenzen, maar u kunt bij ons uiteraard ook terecht voor brillen en contactlenzen uit alle prijs klassen. Bij Peter Akkerman wordt voor u nog ruim de tijd genomen bij het maken van de juiste keuze. Ouderwetse service gecombineerd met moderne professionaliteit staan bij ons hoog in het vaandel.

 

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen