Akkerman Eyefashion nieuws

Suikerziekte en het oog

Oogarts Rob Wouters - 18-11-2017 @ 09:20

Suikerziekte heeft invloed op een groot deel van het lichaam. Ook op het oog. Oogarts Rob Wouters weet van de hoed en de rand. Hij beantwoordt drie vragen over dit onderwerp.

1. Wat is het verband tussen suikerziekte en het oog?
Suikerziekte is een stofwisselingsziekte, waarbij het suikergehalte in je bloed verhoogd wordt. Deze suikers hebben een nadelige invloed op de bloedvaten en met name de haarvaten van het netvlies in het oog.

2. Welke gevolgen heeft suikerziekte op het oog?
De verhoogde bloedsuikers zorgen voor afsluiting van de haarvaatjes in het netvlies. Hierdoor komen steeds grotere gebieden van het netvlies zonder zuurstof te zitten. Deze gebieden scheiden een stofje uit. Deze stof is het vasculair endotheel groeifactor: VEGF.

VEGF zorgt ervoor dat de overige haarvaatjes gaan lekken en ook voor de groei van nieuwe bloedvaatjes. De lekkage en nieuwe bloedvaatjes zorgen allebei voor slechter zicht. Bij een toename van deze stoffen in het oog kan er het zogeheten diabetisch macula oedeem ontstaan. De juiste behandeling hiervan bestaat uit het regelmatig toedienen van antistoffen tegen deze endotheliale groeifactoren. Met deze intravitreale injecties die in het begin om de vier weken gegeven worden, proberen wij de lekkage van de kleine haarvaatjes te stoppen en te voorkomen dat nieuwe ‘lekkende’ bloedvaten zich gaan vormen.

Daarnaast kunnen grote schommelingen van de bloedsuikers ook een wisselend wazig zicht veroorzaken door zwelling van de eigen ooglens. Ook kan het de ontwikkeling van staar versnellen.

3. Hoe kan je oogklachten voorkomen als je suikerziekte hebt?
Door gezond te eten, te stoppen met roken, voldoende te bewegen en af te vallen is het mogelijk om de bloedsuikers stabieler te houden en om daarmee verhoogde bloedsuikers te voorkomen.

Hoe stabieler de bloedsuikers, hoe beter de kwaliteit van de bloedvaten. Dat betekent hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van de zogeheten diabetische retinopathie.

  WEBSHOP | OPTOMETRIE | CONTACTLENZEN | MERKEN

1_store_akkerman.jpg
AKKERMAN OPTIEK

WEISSENBRUCHLAAN 152-154 | ROUTE
010 4188146
PETER@AKKERMANOPTIEK.NL

PETER AKKERMAN INTERNATIONAL EYE FASHION
Richt zich vooral op trendy en exclusieve brilmode, optometrie en oogzorg, maatwerkbrillen, kinderbrillen, optisch hoogstaande brillenglazen en contactlenzen, maar u kunt bij ons uiteraard ook terecht voor brillen en contactlenzen uit alle prijs klassen. Bij Peter Akkerman wordt voor u nog ruim de tijd genomen bij het maken van de juiste keuze. Ouderwetse service gecombineerd met moderne professionaliteit staan bij ons hoog in het vaandel.

 

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen